• home
  • ATEX kabels

KABELS VOLGENS ATEX NORM
strengere eisen voor kabels in EX-d toepassingen

Niet alle kabels zijn geschikt voor aansluiting in een ATEX omgeving. In de recente norm NEN-EN-IEC 60079-14:2014 is een speciaal gedeelte toegevoegd met eisen voor het testen van kabels; Annex E.1.

Naast een gespecificeerde constructie en voorgeschreven materialen, dienen kabels te voldoen aan een gedefinieerde gasdoorlaatbaarheid. Door middel van een speciale testprocedure wordt duidelijk of een kabel geschikt is voor het aansluiten met een EX-d wartel.

Jobarco heeft testapparatuur ontwikkeld voor het in house testen van de kabels uit ons assortiment. De testprocedure en het testapparaat zijn gecertificeerd onder de auspiciën van KIWA ExVision.


Een groot deel van onze series KVCC*, KVCY* en de halogeenvrije series HH-JZ , HH-OZ ,  HCH-JZ en HCH-OZ is uitermate geschikt voor toepassing in ATEX omgevingen. Diverse geteste afmetingen voldoen aan de eisen gesteld in Annex E.1.

De serie Jobcom ATEX zijn instrumentatiekabels met een specifieke constructie, speciaal geschikt voor EX-d toepassingen. De kabels uit deze serie zijn rond en compact en doorstaan de test voor gasdoorlaatbaarheid. Op dit moment zijn er 2 uitvoeringen beschikbaar; de folie afgeschermde RE-2X(ST)Yv-fl en de versie met staaldraadomvlechting RE-2X(ST)YSWBY-fl

Ook voor datacommunicatie heeft Jobarco een op maat gemaakte oplossing. De ATEX CAT5E heeft een unieke constructie waardoor de kabel voldoet aan de eisen in Annex E.1.

Meer weten? Download hier onze presentatie ATEX - Jobarco's kabeloplossingen. Of neem contact op met uw technisch adviseur:


Hans Licher 06-51830017 (Regio Noord)
Matty Eckhardt 06-22408351 (Regio Zuid)

*Klik hier voor een overzicht van de technische gegevens van de KVCC en KVCY voor het berekenen van de juiste ATEX kabel. In dit overzicht vindt u de waarden voor de capaciteit en de inductiviteit.